13 december 2018, Retaildetail

Jumbo verhoogt prijzen al, nog voor btw-verhoging

Bij supermarktketen Jumbo zijn meer dan 5000 artikelen in het winkelrek plots duurder geworden. Ook bij Hoogvliet, Deka en Dirk gaan de prijzen omhoog: de ketens bereiden zich wellicht al voor op de btw-verhoging in januari.

''Geen verband'', zegt Jumbo

In de voorbije drie weken zijn 5103 producten bij supermarktketen Jumbo in prijs verhoogd: dat is vijf keer zoveel als normaal is in een vergelijkbare periode. ''Het lijkt erop dat Jumbo in aanloop naar de btw-verhoging van volgend jaar de prijzen alvast naar boven aanpast'', aldus Thijs van der Tuin, mede-eigenaar van dataleverancier IPVdata, in de Telegraaf. Vanaf 1 januari wordt het verlaagde btw-tarief voor producten zoals voedingswaren immers opgetrokken van 6% naar 9%.

Om die verandering te anticiperen lijken heel wat supermarkten nu al de prijzen op te trekken. Behalve bij Jumbo, waar in sommige gevallen prijsverhogingen tot boven de 5% zijn doorgevoerd, gingen volgens IPVdata ook de prijzen bij Hoogvliet naar boven. Bij Deka en Dirk stijgen de prijzen licht. Albert Heijn houdt de prijzen tot nu toe daarentegen stabiel: de Nederlandse marktleider zal zijn prijzen naar eigen zeggen pas aanpassen ''als de verhoging echt ingaat vanaf 2 januari''.

"Prijzen van producten zijn altijd aan veranderingen onderhevig"

Volgens Jumbo is er echter niks ongewoon aan de hand. ''Prijzen van producten zijn altijd aan veranderingen onderhevig'', klinkt het. Over waarom net nu zoveel prijsaanpassingen gebeuren zegt een woordvoerder in de Telegraaf dat ''je soms periodiek meer prijzen aanpast”. De laagsteprijsgarantie van Jumbo blijft in ieder geval van kracht.''

Bron: Retaildetail

Interested?

Try IPV data now

Get in touch