Supermarkten verhogen prijzen max. 3%

Tholen - Supermarkten lijken geen slaatje te slaan uit de btw-verhoging. Ze verhogen hun prijzen met maximaal 3%, blijkt uit analyses van prijsvolgers als Superscanner en Inprijsverhoogd.nl.

Uit een analyse van Inprijsverhoogd.nl (IPVdata) blijkt dat de prijzen in de supermarkten tussen 3 december en 3 januari gemiddeld met 3% zijn gestegen. Een btw-verhoging van 3 procentpunt komt neer op een effectieve prijsverhoging van 2,83%, zegt Matthijs Neppelenbroek, mede-oprichter van IPVdata. Je zou kunnen zeggen dat ze 0,17% te veel hebben verhoogd. Bij een jaaromzet van in totaal 36 miljard euro in 2018 betekent die 0,17% verhoging 60 miljoen euro extra jaaromzet. Niettemin wil Neppelenbroek spreken van een nette verhoging.

Hoogvliet verhoogde met gemiddeld 3,1% de prijzen het meest, 7700 producten stegen daar in prijs. Bij Dirk, Dekamarkt en Jumbo stegen de prijzen het minst. Dirk en Deka rekenen 2,6% meer. Bij Jumbo Laag stegen de prijzen in totaal met gemiddeld 2,4%. Albert Heijn verhoogde de brutoprijzen van 14.000 producten met gemiddeld 3%. Coop en Plus zaten op een stijging van 2,8%.

Ook Superscanner analyseerde de prijsverhoging in opdracht van Distrifood. Klik hier voor een overzicht van de aantallen in prijs verhoogde producten met de gemiddelde prijsverhoging per keten de site van Distrifood (betaalde site).

Nog niet alle supermarkten hebben de btw-verhoging in de prijzen doorgevoerd. Neppelenbroek: We verwachten dat er in de komende weken nog prijzen worden gewijzigd. Daarnaast hebben Spar, Jan Linders, Deen en Poiesz ongeveer een kwart van hun assortiment aangepast. Andere supermarkten hebben al een groter deel veranderd, vertelt Neppelenbroek. Het is de vraag hoe dit de komende weken uitpakt.

Weerstand btw-verhoging op AGF veel besproken

Ons belastingstelsel gaat flink op de schop en de gevolgen worden nu zichtbaar. Misschien wel de meeste besproken ingreep is de btw-verhoging op groente en fruit, meldt Nieuwsuur. Ze spraken met AGF-specialist Frans van de Polder in Rotterdam en gingen schoppen met hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. Seidell pleitte voor een nul-tarief op groente en fruit. Volgens hem is het een gemiste kans dat dit niet is gebeurd, maar het is nog niet te laat. Dit kunnen we alsnog invoeren. Die btw-verhoging stond in het regeerakkoord. Daar kun je niets meer aan veranderen. Maar die differentiatie in prijzen, met subsidies en accijnzen, daar kun je wel wat aan doen.

Volgens GroentenFruit Huis raken de belastingmaatregelen lagere inkomens harder dan hogere inkomens wanneer de regering de gewenste verandering in dieet wil bereiken, afgesproken in het preventie akkoord. Bij gelijke inname van 250 gram groente en fruit betalen zij relatief meer. GroetenFruit Huis is ook bezorgd over de gevolgen voor de tuinbouw-sector. Zij vrezen dat retail de kosten uiteindelijk doorberekend aan de leveranciers wat 180 miljoen zou gaan kosten.

Let's meet!

Interested? We would be happy to schedule a demo!

Contact us